Cesta okolo sveta na scéne Bábkového divadla v Košiciach

KOŠICE – Bábkové divadlo v Košiciach naplánovalo v sezóne 2023/2024 premiéry štyroch nových titulov. Prvá novinka v repertoári je inscenácia One, two, three... Ideš z hry!, ktorá bude mať premiéru v piatok 29. septembra 2023. Anglicko-slovenská bábková hra o dobrodružnej ceste po piatich kontinentoch je vhodná pre rodiny s deťmi od päť rokov.

1 One, two, three... Ideš z hry!

V roku 2022 nadviazalo Bábkové divadlo v Košiciach, kultúrna inštitúcia Košického samosprávneho kraja, spoluprácu s režisérkou a autorkou divadelných hier Adrianou Totikovou. Jej prvá autorská inscenácia v BDK bola Ne/po/slušná Linda, hra o slušnom správaní pre najmenších. Tvorivým zámerom Totikovej bolo nadviazať na Ne/po/slušnú Lindu ďalšou inscenáciou pripravenou špeciálne pre potreby Bábkového divadla v Košiciach.

„Inscenácia One, two, three… Ideš z hry! je jedinečná v tom, že sa v nej prirodzene striedajú dva jazyky, slovenčina a angličtina. Naši hrdinovia, babka a dedko z Košíc, putujú po piatich kontinentoch, krajinách, kde sa hovorí po anglicky, no medzi sebou komunikujú v slovenčine. Avšak v cudzine si musia poradiť s angličtinou aj rukami a nohami, ako to už v živote býva. Diváci sa spolu s hrdinami našej inscenácie naučia slovíčka, ktoré sú potrebné na to, aby sme pobyt v zahraničí zvládli. Patria tam cestovanie, situácia v reštaurácii, pozdravy, poďakovanie, ospravedlnenie, nákupy, ale aj farby, smery, čísla či zvieratká,“ povedala autorka a režisérka Adriana Totiková.

Príbeh v sebe nesie aj myšlienku o dôležitosti dobrých vzťahov medzi starými rodičmi a vnúčatami, o porozumení naprieč generáciami. Starí rodičia môžu vnúčatám odovzdať bohaté skúsenosti a dať im dobré rady. Naopak, vnúčatá môžu starkých zasvätiť do používania moderných technológií, mobilov, počítačov a najrôznejších aplikácií.

Hlavné postavy diela sú dedko Juraj a babka Gitka, ktorí vyhrajú cestu okolo sveta. Počas tohto úžasného dobrodružstva navštívia päť svetových metropol na piatich kontinentoch. Z Košíc sa vyberú do Londýna, potom do New Yorku, navštívia aj Sydney, Bombaj a Kapské mesto. Oporou im budú ich vnúčatá, ktoré starkým pomôžu s letenkami, angličtinou, mobilmi či navigáciou. V inscenácii zaznie vyše 100 anglických slov a fráz a vyše 20 geografických faktov.

Peter Creek Orgován o tejto novinke a svojej postave povedal: „Predstavenie One, two, three… Ideš z hry! je veľmi zaujímavé a v dramaturgii bábkového divadla absolútne nezvyčajné a nové, pretože je edukačné a okrem toho, že ten príbeh je zábavný, zaujímavý, sa deti naučia veľa slov po anglicky, ktoré by mohli využiť napríklad na dovolenke. Je to príbeh o tom, ako tri vnúčatá kúpia svojim starým rodičom cestu okolo sveta. Starí rodičia putujú takto cez Londýn, kde stretnú šoféra autobusu, s ktorým sa rozprávajú. Idú okolo rôznych pamiatok ako Buckinghamský palác a ďalšie. V New Yorku sa zoznámia s taxikárom a ocitnú sa na streche Empire State Building. Potom sa dostanú do Sydney, kde tiež zažijú všelijaké zaujímavé dobrodružstvá. Odtiaľ pokračujú do Indie a veľmi dobre tam nakúpia. No a nakoniec sa dostanú až do Afriky, kde vidia savanu a zvieratá. A potom sa vrátia domov. Uvidia to, čo je najviac typické pre každú z týchto krajín. Starí rodičia už nikam nechodia, a tak ich vyprovokujeme, aby sa naučili po anglicky. Je to spravené takou zaujímavou formou, dokonca sme tu mali aj riaditeľku jazykovej školy, ktorá bola úplne uchvátená, že je to veľmi hravou formou urobená výučba angličtiny. Hlavné postavy sú dedko a babka v podaní Mira Kolbašského a Beáty Dubielovej. Potom sme tam tri vnúčatá a stvárňujeme aj všetky ostatné ostatné postavičky, ktoré Gitka a Juraj stretávajú na putovačke svetom. Lukáš Takáč, Viktória Sedláková a ja sme tie tri vnúčatá. Viktória stvárňuje aj čašníčku, letušku v lietadle, ja taxikára, rybára v Indii a Lukáš Takáč predavača odevov v Indii a postavu, ktorá v Empire State Building víta hostí a sprevádza ich na strechu, a tiež londýnskeho autobusára.“

Miroslav Kolbašský stvárňuje dedka. „Moja postava je dedko Juraj, 64-ročný muž, už v dôchodcovskom veku. Tento príbeh je o babke a dedkovi, ktorí akože vyhrajú cestu okolo sveta a na záver sa dozvedia, že to kúpili vnúčatá, ktoré to nechceli priznať. Idú na cestu okolo sveta a keďže v angličtine nie sú úplne edukovaní, tak v destináciách, kde sa hovorí po anglicky, vznikajú rôzne komické situácie. Po ceste cez Londýn, New York, Afriku sa plní dojmov a príjemne unavení vracajú domov, kde zistia, že im cestu kúpili deti a oni si ju tak užili, že vďační sa tešia na ďalšie dobrodružstvá. Je to edukatívne predstavenie v tom zmysle, že sa tam po anglicky hovorí veľmi jednoducho a má to byť v interakcii aj s detským divákom od 5 rokov. Deti tak zistia, že je dobré sa učiť po anglicky a vyskúšať si to naživo. Samozrejme, nie je to len o putovaní babky a dedka, ale aj o tom (keďže spolu komunikujú cez telefón a e-maily), ako novodobá technológia zasahuje do nášho života a že je dôležité, aby ľudia v každom veku dokázali komunikovať cez tieto médiá. Zároveň je predstavenie aj o tom, ako sú babka a dedko, najstaršia generácia v rodine, prepojení s vnúčatami, že nielen oni sa starali o deti, keď boli malé, ale teraz sa ony snažia vrátiť im to a postarať sa o starých rodičov.“

A čo vzťah Miroslava Kolbašského k tejto postave? „Dedka Juraja o chvíľku dobehnem, nemám ani 60, ale už sa do toho veku dostávam. Pre mňa je to také, že prvýkrát na takej veľkej ploche spracúvam takýto typ postavy. Aj som si kvôli tomu nechal narásť bradu, aby som vyzeral staršie,“ hovorí Miro.

V inscenačnom tíme Adriany Totikovej sú scénografka Zuzana Malcová, dramaturgička a choreografka Elena Spaskov, hudobník Martin Husovský a autor textov piesní Michal Baláž. V novinke One, two, three… Ideš z hry! sa predstavia členovia umeleckého súboru BDK Beáta Dubielová, Viktória Sedláková, Miroslav Kolbašský, Peter Creek Orgován a Lukáš Takáč. Inscenácia je vhodná pre rodiny s deťmi od 5 rokov. Premiéra prvej bábkovej hry v sezóne 2023/2024 sa uskutoční dňa 29. septembra 2023 (piatok) o 19.00 v sále divadla na Alžbetinej 38 v Košiciach. Vstupenky sú v predaji v pokladnici divadla na Vrátnej 58, alebo on-line na www.predpredaj.sk.

Foto: FB Bábkové divadlo v Košiciach/Joseph Marčinský


Atentát na premiéra Róberta Fica bol spočiatku klasifikovaný ako pokus o úkladnú vraždu. Prekvalifikovanie atentátu na teroristický útok zo strany prokuratúry bolo pomerne prekvapivé pre chýbajúci motív, na čo nedávno upozornil aj Najvyšší súd SR.…
Prejsť na článok